Dobbeltbeskatningsaftale mellem Danmark og Frankrig vedtaget

dobbeltbeskatningsaftale

Fra 1. januar 2024 eksisterer der igen en dobbeltbeskatningsaftale (DBO) mellem Danmark og Frankrig.

Det franske parlament vedtog dobbeltbeskatningsaftalen den 13. december 2023, og eftersom Folketinget allerede godkendte aftalen i foråret 2023, er der kun papirarbejdet med bekendtgørelsen tilbage, før aftalen kan træde i kraft ved årsskiftet.

Dobbeltbeskatningsaftale opsagt i 2008

Den dansk-franske dobbeltbeskatningsaftale er især interessant for danske pensionister, der har slået sig ned i Frankrig, og for danske virksomheder, der arbejder i det franske.

Det var Danmark, der tilbage i 2008 opsagde den daværende DBO med Frankrig. Danmark var utilfreds med, at danske pensioner, der havde været fradragsberettigede i indbetalingsperioden, kun kunne beskattes i Frankrig ved bosættelse der.

I den nye aftale har Danmark fået sit ønske om at kunne beskatte pensionsudbetalingerne (som kildeland), men Frankrig fortsat har ret til at beskatte pensionsudbetalingerne (som bopælsland). Da den danske skat ofte er højere end den franske, bliver facit, at den danske pensionist skal betale en samlet skat svarende til den danske.

Arbejder du i Danmark for en udenlandsk arbejdsgiver? Læs mere her…

 

Formueskat ikke inkluderet

Personer,  der bor i Danmark og ejer en bolig i Frankrig (og ikke er omfatter af overgangsregler) vil ikke få fordel af den nye DBO. Den inkluderer nemlig ikke formueskat, som den gamle DBO gjorde. Det betyder, at der for eksempel stadig skal betales ejendomsværdiskat af den franske feriebolig. Heldigvis kan den danske beregnede ejendomsværdiskat nedsættes med visse franske ejendomsskatter.

 

Få 5 gode tips on forskudsopgørelsen 2024